Beseda – Vlci v Krušných horách

Žáci školní družiny a školního klubu naší školy v Lomu přivítali „Krušnoholku“, koordinátorku Vlčích hlídek, ale i profesionální stopařku vlků. Není divu, že její fascinující povídání o vlcích v Krušných horách nadchlo i naše školní děti. Dozvěděli jsme se, že v našich Krušných horách by se mělo pohybovat přibližně 12 vlků. Vlci jsou vlastně plachá inteligentní zvířata, která s rozvojem západní civilizace se stala obětí pronásledování jako žádné jiné šelmy, stala se obětí báchorek a krvelačných bestií. Nyní je vlk podle zákona o ochraně přírody a krajiny chráněným druhem kriticky ohrožených zvířat.
Společně jsme se dozvěděli základní informace o návratu vlků, ale i rysu do našich hor. Popsali jsme si stavbu těla, jak vlci žijí i pohybují se ve smečkách, čím se živí… . To vše na názorné živé ukázce nejvěrohodnější podoby vlka, plemene psa vzniklého zkřížením německého ovčáka a karpatského vlka(Československého vlčáka).
Prohlédli, vysvětlili i objasnili jsme si, jak vypadá taková fotopast (digitální fotoaparát aktivovaný pohybem s přísvitem pro práci v noci), k jakému účelu se používá. Její zachycené obrázky zvířat slouží ke sledování zvěře jako nápomoc myslivcům. Obrázky děti nadchly, společně jsme si zvířátka pojmenovali. Beseda pro nás všechny byla přínosem i poučením, dozvědět se zase něco nového. Probudila v dětech city, přístup a chování ke všem zvířatům.